Újrakezdések - indul a filmklubunk

Újrakezdések

Mert nem csak egy újrakezdés van, hanem újrakezdések vannak. Az életben is, a filmek (újra)nézésében is, a filmklubok feléledésében-meghalásában is.

E tavaszi szemeszterben 12 olyan filmet nézhetünk meg – és beszélgethetünk aztán róla –, amelyekre mind áll, hogy bennük valaki valamit valahogy újra elkezd. Azaz megpróbál, nekiveselkedik, elszalaszt, elbukik, megtalál, elveszít, ráhibáz stb.

Egyébiránt mintha az életünk is, mindannyiunké, ilyenekről szólna: elkezdésről, próbálkozásról, nekiveselkedésről, elszalasztásról stb. stb. Akkor hát a jó, a sűrű, a nehéz, a tömény filmek = az élet? Valahogy így. És viszont is: mi filmklubosok is „valahogy így” – azaz az élet által megpróbáltak alázatával és kíváncsiságával – próbálnánk közelíteni e filmekhez. Először a szemünkkel-fülünkkel, amikor látjuk e filmeket, majd pedig suta szavainkkal, amikor beszélgetünk képekről, képkivágásokról, színekről, snittekről, forgatókönyvről, kameramozgásokról. Azaz a filmekről. Azaz az életről. Azaz újrakezdünk mindent.

Aki még nem kezdett soha semmit újra, az ne jöjjön!

Az ajánlást írta és a filmklubot vezeti: Németh Attila

A vetítések szerda esténként 7 órakor kezdődnek. Az első három alkotás a következő:

február 9. szerda este 7 óra Olasz nyelv kezdőknek (rendezte: Scherfig)
február 16. szerda este 7 óra Delta (rendezte: Mudruczó Kornél)
február 23. szerda este 7 óra Szerelem (rendezte: Makk Károly)